Inclusive Nature -hanke
Nature Based Sensory Development For Special Needs Children (Inclusive Nature) on vuosina 2024-2025 toteutettava Erasmus+ hanke, jossa yhteistyökumppanit jakavat tietoa ja kokoavat vinkkejä vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten moniaistisiin luontokokemuksiin.

Hanke tuottaa luonto-oppimisen materiaalia ja kesällä 2025 toteutamme luontotyöpajan vammaisille lapsille ja perheille Jaatisen Majan läheisyydessä. Nature -hanketta koordinoi suomalainen Learning In Nature Oy, yhteistyökumppaneita ovat Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry:n lisäksi Ütopya Education and Art Turkista ja päiväkoti Vrtec Martin Sloveniasta. Yhteistyökumppanit tapaavat toisensa Suomessa, Turkissa ja Sloveniassa.
Terveisiä Sloveniasta, Cerknican kylästä
Toinen opintomatka huhtikuussa 2025 suuntautui Sloveniaan, Cerknican (lausutaan: [ˈtsèːɾknitsa] ) kylään päiväkoti Vrtec Martin Krpan Cerknican kutsumana.

Päiväkodista on lyhyt matka luontoon, niityille, metsään, järven rannoille, joissa päiväkodin lapset usein retkeilevät. Opintomatkalaiset kokoontuivatkin työpajoihin enimmäkseen päiväkodin lähimaastossa:
Cerknican maalaiskunnassa on noin 11 500 asukasta, jotka asuvat 65 pienessä taajamassa. Kunta on tunnettu Cerknican järvestä, joka saa vettä karstilähteistä. Järvi laajenee syyssateiden ja keväällä lumen sulamisvesien myötä, mutta syksyyn mennessä pienenee veden virratessa onkaloihin, joista vesi muutamien jokien ja tunneleiden kautta päätyy Mustaanmereen. Kun vesi vetäytyy, alue peittyy nopeasti runsaalla kasvillisuudella.


Järveä ympäröiviä kukkuloita suomalainen kutsuisi vuoriksi. Slivnican 1114 metriä korkea kukkula on paikallinen Kyöpelinvuori, siellä asuu noitia. Cerknican metsämaisemassa on jotain samaa kuin etelä-suomalaisessa metsässä. Sinivuokot olivat huhtikuun alussa jo kukkineet, valkovuokkoja oli paljon. Kevään metsäkukissa löytyy myös yllätyksiä verrattuna omiin metsiimme.




Chantal Romi Suomesta johdatteli opintomatkalaisia luontoleikkien maailmaan.


Ulla Myllyniemen johdolla pohdittiin vahvuuksia ja tutustuttiin myös tunteiden ilmaisuun.







Päiväkoti Vrtec Martin Krpan Cerknica on melko suuri, noin 500 lapsen päiväkoti. Päiväkoti on rauhallisen oloinen, hyvin varustettu ja viihtyisä (paljon viihtyisämpi kuin näistä kuvista voisi päätellä). Aistitoimintaa on huomioitu monella tavalla niin aistihuoneessa kuin muissakin tiloissa, ja myös pihalla.
Opintomatkalaiset toivotettiin kolmella kielellä lämpimästi tervetulleeksi päiväkoti Vrtec Martin Krpan Cerknicaan.







Opintomatkalaiset tutustuivat myös Postojnan valtavan suureen tippukiviluolaan.


Slovenian opintomatkalla Suomesta:
Learning In Nature Oy, Suomi. Ympäristökasvattaja Gaye Amus koordinoi hanketta. Mukana myös ympäristö- ja kestävyyskasvatuksen kouluttaja, ulkona opettamisen asiantuntija Ulla Myllyniemi, joka työskentelee Suomen ympäristöopisto SYKLIssä sekä ympäristökasvatuksen asiantuntija Chantal Romi, joka työskentelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa. Lue lisää Learning In Nature OY:sta (linkki)
Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry:sta matkalle osallistuivat Miina Weckroth ja Hanna Vesamo.
Hankkeen yhteistyökumppanit Sloveniassa ja Turkissa:
Vrtec Martin Krpan Cerknica, päiväkoti Sloveniasta. Linkki päiväkodin sivulle (sloveniankielinen sivu)
Ütopya Education and Art, Turkki. Lue lisää toiminnasta ja luontokeskuksesta (linkki)
Erasmus+ -hankkeiden ytimessä on yhteistyö, yhteistyökumppanit eri maista kokoontuvat yhteen, jakavat tietoa ja kokemustaan ja oppivat toinen toisiltaan. Näin myös Sloveniassa!
Lisää tietoa hankkeen etenemisestä tulossa kevään kuluessa!
Terveisiä Turkista, lasten luontokeskus Ütopyasta
Opintomatkalaisia ja yhteistyökumppaneita Suomesta, Sloveniasta, Turkista, Irlannista ja Espanjasta kokoontui marraskuussa 2024 Lasten taide- ja luontokeskus Ütopyaan, joka sijaitsee Turkissa, keskellä appelsiini-, granaattiomena- ja mandariiniviljelyksiä lähellä Antalyan kaupunkia.

Opintomatkalaiset kokoontuivat enemmäkseen ulkona, Ütopyan luontokeskuksen pihamaalla ja keskusta ympäröivässä hedelmätarhassa. Kuvassa "metsäluokkahuone".


Opintomatkalaiset saivat kuulla kokemuksia luontokasvatuksesta ja luonnossa leikkimisestä.
Espanjalaisen Katia Hueson T-paita kertoi hänen mottonsa:
ALL YOU NEED IS PLAY
Vapaasti suomennettuna: Leikki on kaikki mitä tarvitset. Katia jakoi ajatuksiaan vapaasta luonnossa leikkimisestä ja luontoleikkimisen soveltamisesta vammaisten lasten kanssa.
Viikon aikana opintomatkalaiset kuulivat myös luentoja luontokasvatuksesta, aisteista, sensorisesta integraatiosta ja vierailivat lasten toimintaterapiakeskuksessa Antalyan keskustassa.


Ympäristöön tutustuminen oli tärkeässä roolissa. Millaisia "irtokappaleita" (loose parts) ympäristöstä löytyi ja millaista tekemistä niistä voi keksiä? (Paljon aika erilaista, mutta jotain samanlaistakin kuin suomalaisessa metsässä.)
Yhteistyö myös herätti mielenkiintoisia (filosofisiakin) kysymyksiä. Esimerkiksi: Mitä luonto oikeastaan on? Miten kulttuuri vaikuttaa luontokäsitykseen? Miten kulttuuri vaikuttaa tekemisen tapaan?
Viikon lopuksi toteutettiin kehitysvammaisille nuorille aikuisille suunniteltu ohjelmallinen luontohetki, jonka tavoitteena oli tarjota aistikokemuksia. Luontohetki sai paikallisten appelsiinien innoittamana nimekseen "Auringon muna" Elsa Beskowin kirjan mukaan.
Osallistuvien nuorten vanhemmat saivat jäädä luontokeskuksen pihaan keskenään juomaan teetä, kun heidän nuorensa lähtivät opintomatkalaisten mukaan retkelle. Vanhemmat olivat iloisia vertaistuen hetkestään!


Turkin opintomatkalla Suomesta:
Learning In Nature Oy, Suomi. Ympäristökasvattaja Gaye Amus koordinoi hanketta. Turkissa oli mukana myös ympäristökasvatuksen asiantuntija Chantal Romi, joka työskentelee Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksessa. Lue lisää Learning In Nature OY:sta (linkki)
Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry:sta matkalle osallistuivat Miina Weckroth ja Hanna Vesamo, mukana myös Jenny Turunen Malikesta.
Hankkeen yhteistyökumppanit Turkissa ja Sloveniassa:
Ütopya Education and Art, Turkki. Lue lisää toiminnasta ja luontokeskuksesta (linkki)
Vrtec Martin Krpan Cerknica, erityispäiväkoti Sloveniasta.
Lisäksi mukana oli osallistujia seuraavilta tahoilta:
Katia Hueso, espanjalainen biologi, yliopiston opettaja, kirjailija, perustanut Espanjaan luontopäiväkodin. Lue lisää Katia Huesosta (linkki, espanjankielinen sivu)
Ergotheraphy Centre, Antalya, Turkki. Lasten toimintaterapiakeskus. (Eri toimija kuin Ütopya Education and Art, mutta toimivat yhteistyössä.)
Irlannista St Cecilian erityiskoulusta, jossa on erilaisia moniaistisia oppimisympäristöjä myös ulkona puutarhassa. Lue lisää St. Cecilian koulun oppimisympäristöistä tästä linkistä
Erasmus+ -hankkeiden ytimessä on yhteistyö, yhteistyökumppanit eri maista kokoontuvat yhteen, jakavat tietoa ja kokemustaan ja oppivat toinen toisiltaan. Näin myös Turkissa!