Erityisen hyviä ihmisiä 1: Maija ja Milena
Erityisen hyvä avustaja auttaa myös matkalla mallimaailman huipulle
Maija Mattila, 21, on hurmaava nuori nainen. Sen lisäksi hänellä on paljon omia mielipiteitä - muun muassa siitä, mitä nuori down-nainen voi elämässään tehdä.
Maija itse halusi malliksi. Ja malli hänestä tuli. Maija on esiintynyt catwalkeilla ja muun muassa Kalevala Korun kampanjamallina. Hän on matkannut sinnikkäästi kohti unelmiaan rikkoen samalla ennakkoluuloja niin, että kolina on käynyt. Matkalla tukena on ollut äiti Anna-Erika Mattila - sekä suurena apuna Milena.
Niin, Maijalla on myös erityisen hurmaava henkilökohtainen avustaja, Milena Holopainen, 23. Ihan kaikkia äiti Anna-Erika ei vaikkapa pitkiin muotikuvaussessioihin uskaltaisi lähettää Maijan tueksi, mutta Milenan kanssa homma toimii ja luotto pelaa.
“On vaikea edes sanoin kuvailla, kuinka tärkeä hyvä henkilökohtainen avustaja perheelle on. Keskimäärin uuden avustajan kanssa tutustumisvaiheeseen menee puoli vuotta, sen jälkeen alkaa testaaminen. Ne, jotka sen kestävät, oppivat miten Maijan kanssa toimitaan. Ja kun avustaja on ajettu sisään, hänestä tulee perheenjäsen”, Anna-Erika kertoo.
Kun Maijalta kysyy, miksi Milena on kiva, hän listaa nopeasti:
“Ihanat hiukset, kasvonpiirteet ja hymy. Se on mulle tosi kiltti. Tykkään Milenasta tosi paljon”.
Äiti Anna-Erikan kysymykseen siitä, eikö Milena olekin myös aika kärsivällinen, Maija vastaa hetkeäkään miettimättä “Kyllä”!
“Samanlaisia ihmisiä me ollaan”
Anna-Erika kertoo, että Milenaan voi ehdottomasti luottaa. Kaikesta voi puhua. Lisäksi on hienoa, että nuoret naiset ovat samanikäisiä ja -henkisiä. Yhteistä puuhaa ja mielenkiinnon kohteita löytyy helposti.
“Käydään kirjastossa, kaupungilla, pestään pyykkiä, laitetaan ruokaa, käydään kuntosalilla, harjoitellaan hiusten ja ripsien laittoa”, Maija listaa hänen ja Milenan yhteisiä tekemisiä.
“Maijan kanssa voi tehdä samoja asioita kuin kavereideni kanssa tekisin. Ihan samanlaisia ihmisiä me ollaan. Käydään paljon ulkona, kotipäivinä siivoillaan ja katsellaan youtube-videoita”, Milena kertoo.
Niin, siivoamisen ja ruoanlaiton harjoittelu kuuluu myös naisten yhteisiin päiviin. Anna-Erika kertoo, että itsenäistymisen harjoittelu on samanikäisen avustajan kanssa ihan erilaista kuin äidin kanssa.
“Hyvä avustaja kuten Milena näkee myös perheen tilanteen kokonaisvaltaisesti ja osaa herätellä avustettavaa passiivisesta mielentilasta. Voin aina luottaa, että tytöt keksivät itse jotain”, Anna-Erika kiittää.
Pienillä teoilla on iso merkitys
Milenan tie henkilökohtaiseksi avustajaksi kulki ravintolakoulu Perhon tarjoilijalinjan kautta. Opintojen loputtua hän törmäsi ilmoitukseen, jossa etsittiin henkilökohtaisia avustajia, laittoi hakemuksen sisään ja pääsi töihin. 2,5 vuoden uran jälkeen Milena kokee tehneensä hyvän päätöksen. Työ on palkitsevaa.
“Itsestä voi tuntua että teko on pieni, mutta avustettavalle sillä on iso merkitys. Lisäksi jokainen päivä on erilainen. Pääsen näkemään paljon. Maijan luota lähden aina hymyillen kotiin”, Milena kertoo.
Milena kertoo, että Maijan kanssa hienoimpia hetkiä ovat olleet muotikuvaukset. Erityisimpänä jäivät mieleen viime lokakuiset häämessut, missä Maija nähtiin catwalkilla ja tv-kanavat haastattelivat häntä.
Milenalle toisten ihmisten auttaminen on luontaista. Hänen lapsuudenperheessä on yhteensä seitsemän lasta, ja hänen vanhemmilla on 11 lastenlasta.
“Tiedän, mitä toisen auttaminen on”, Milena hymyilee.
Milenan mukaan hyvän avustajan on pystyttävä olemaan täysin oma itsensä. On myös osattava kuunnella.
“Pitää syntyä luottamus, kunnioittaa toista. Silloin, kun nämä asiat ovat kunnossa, kaikki sujuu”.
Avustajalla on myös oltava halu auttaa ja lähteä kokeilemaan uutta ilman ennakkoluuloja.
“Tätä pitää haluta tehdä koko sydämestä. Tässä on omatkin tunteet mukana”.
Teksti ja kuvat:
Lissu Kiviniemi
Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry
Julkaistu 29.1.2019