ERITYISIÄ TARINOITA

Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry nostaa esiin erityisen erinomaisia ammattilaisia, jotka työskentelevät vammaisten lasten tai nuorten kanssa ja työnsä kautta samalla edesauttavat lasten oikeuksien toteutumista.

Haastateltavat on löydetty Jaatisen Facebook-sivuston kautta vammaisten lasten ja nuorten vanhempien avulla.


Erityisen hyviä ihmisiä 5: 

TOPIAS JA SOILI

Kun 5-vuotias Topias ja puheterapeutti Soili Leppänen kohtasivat ensimmäisen kerran kolme vuotta sitten, Topias ei ottanut Soiliin tapaamisen aikana kertaakaan katsekontaktia. Nyt Soilia on vastassa iloinen ja vilkas poika, joka kiipeää jo eteisessä terapeutin syliin. 

Kuvassa Topias seisoo sohvalla istuvan puheterapeutti-Soilin polvien päällä ja pitää hänen käsistään kiinni. Soilin ja Topiaksen nenät lähes koskettavat toisiaan. Molemmat nauravat.

Topiaksen lisäksi koko perhe on saanut Soililta valtavasti tukea ja työkaluja. 

"Soili on aivan mieletön tyyppi. Hän jaksaa hakea aina uusia ratkaisuja ja toimintamalleja juuri meidän arkeen sopivaksi. Hän on lisäksi auttanut myös erityisemme isoveljeä käsittelemään pikkuveljen erilaisuutta kun mikään muu taho ei ottanut koppia isoveljen huolesta ja surusta”, Topiaksen äiti Sari Kangasvieri kertoo.

Lue koko teksti


Erityisen hyviä ihmisiä 4:

ARTTU JA ANNE

Arttu Raute oli vuoden ja neljä kuukautta vanha kun hän sai aivoinfarktin. Sen seurauksena hänen vasen puolensa halvaantui. Lisähaastetta elämään ovat tuoneet epilepsia ja sydänvika. 

Kuvassa seisovat vasemmalla lastenhoitaja Anne ja vieressä häntä jo melkein päätä pidempi Arttu.

Nyt 16-vuotiaalle nuorelle miehelle sairaaloiden käytävät ovatkin tuttuja. Onneksi niitä ei ole joutunut tarpomaan yksin, vaan rinnalla on kulkenut tuttu ja luotettava lastenhoitaja Anne Nastolin.

“Arttu tykkäsi aina mennä osastolle. Hän ei koskaan pelännyt, kysyi pikemminkin että saanhan olla yötä. On ollut valtavan tärkeää että vastassa on ollut vanha tuttu hoitaja”, Artun äiti Susanna Raute kertoo.

“Sillä että hoitaja tuntee lapsen, on suuri merkitys. Ei tarvitse aloittaa aina alusta vaan tietää heti missä mennään”, Anne toteaa.

Lue koko teksti





Erityisen hyviä ihmisiä 3:

TOPI JA JAAKKO

Taksinkuljettaja Jaakko Ikonen on niitä kuskeja, joita toivoisi olevan kolmetoista tusinassa.

Kuvassa Topi ja hänen taksikuskinsa Jaakko. Molemmat heiluttavat iloisesti kättään kuvaajalle. Taustalla luminen Lempäälä.

”Jaakko vastaa aina viestiin, kysyy, huolehtii loppuun asti että kaikki sujuu. 

Kerran Topi oli menossa parturiin mutta avustaja oli eksynyt. Niinpä Jaakko vei pojan parturiin, soitti minulle ja pohdittiin mitä tehdään, jätti Topin tutun parturin hoiviin ja lähti etsimään avustajan”, Tanja kertoo.

Jaakko ymmärtää hyvin myös vanhempien huolia. Kuljettaja ja asiakas kun viettävät parhaimmillaan viikossa monta tuntia yhdessä.

”Yritetään tehdä hommat hyvin. Kuljettaminen paikasta toiseen on tietysti se varsinainen työ, mutta että se olisi kuljetettavillekin mukavaa. Matkustaminen voi olla lepohetki tai lisästressin aiheuttaja”, Jaakko tietää.

Lue koko teksti





Erityisen hyviä ihmisiä 2:

RETU, MIIA, KATJA ja SINI

16-vuotias Retu Koivikko on onnekas nuori mies. Hänen ympärillään on useita erityisen erinomaisia ammattilaisia, jotka pitävät häntä kuin omanaan. Yksi heistä on ratsastusterapeutti Miia Vallema.

Kuvassa Retu istuu Jarl-norjanvuonohevosen selässä. Hevosen vieressä seisoo ratsastusterapeutti Miia Vallema joka katsoo Retua hymyillen.

Retu ei puhu, mutta kertoo viittomilla ja ilmeillä siitä, kuinka tärkeää ratsastus hänelle on.

“Joka aamu Retu kysyy onko tänään ratsastus, myös 39 asteen kuumeessa”, Retun äiti Outi Koivikko kertoo.

Ratsastus ei tuo pelkästään hyvää mieltä vaan on myös äärimmäisen tärkeää esimerkiksi kävelykyvyn säilyttämisen vuoksi. Retu on ollut oppikirjaesimerkki siitä, miten oikeaan aikaan aloitettu ratsastusterapia toimii.

"Kolmen ratsastusterapiakerran jälkeen Retu osasi seistä, kahdeksan kerran jälkeen hän käveli”, ratsastusterapeutti Miia Vallema kertoo.

Lue koko teksti





Erityisen hyviä ihmisiä 1:

MAIJA JA
MILENA

“On vaikea edes sanoin kuvailla, kuinka tärkeä hyvä henkilökohtainen avustaja perheelle on. 

Maija ja hänen henkilökohitainen avustajansa Milena hymyilevät kameralle lumisessa maisemassa.

Keskimäärin uuden avustajan kanssa tutustumisvaiheeseen menee puoli vuotta, sen jälkeen alkaa testaaminen. Ne, jotka sen kestävät, oppivat miten Maijan kanssa toimitaan. Ja kun avustaja on ajettu sisään, hänestä tulee perheenjäsen”, Maija Mattilan äiti, Anna-Erika Mattila kertoo.

Tervetuloa tutustumaan Maijaan ja erityisen erinomaiseen avustajaan Milenaan!

Lue koko teksti