Vammaisen lapsen tarvitsemien palvelujen ja tukitoimien järjestäminen vaatii perheeltä usein yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Lapsen asioiden hoitaminen voikin osoittautua sekamelskaksi, joka vie kohtuuttomasti vanhempien aikaa ja voimavaroja. Mikä siis ratkaisuksi?

Kannattaa laatia palvelusuunnitelma. Palvelusuunnitelma laaditaan aina lapsen ja hänen koko perheensä tarpeiden pohjalta, ja sen tavoitteena on perheen hyvä elämä. Vaikka palvelusuunnitelmaan laatiminen vaatii panostusta, aikaa ja vaivaa, se on vaivan arvoinen.

Kun palvelut ja tukitoimet suunnitellaan hyvin, vastuut määritellään selkeästi ja palvelut vastaavat tarpeeseen. Tällöin vammainen lapsi vanhempineen ja sisaruksineen voi elää omaa elämäänsä, ja palvelujen järjestämiseen käytettävä aika jää mahdollisimman pieneksi. Kun suunnitelma on ensimmäisellä kerralla tehty hyvin, sen päivittäminen on jatkossa huomattavasti helpompaa. Palvelusuunnitelma helpottaa myös suunnittelutyössä kumppaneina toimivien palveluohjaajien ja sosiaalityöntekijöiden työtä kuin myös palvelujen järjestämistä.

Perheen oma valmistautuminen palvelusuunnitteluun on tärkeää, sillä me olemme oman elämämme ja perheemme asioiden parhaita asiantuntijoita.

Nämä Jaatisen suunnittelemat työkalut on tarkoitettu perheen avuksi palvelusuunnitteluun:

  • Hyvän elämän palapeli - tukea perheille palvelusuunnitteluun (julkaistu toukokuussa 2014).
  • Miten menee? -lomake on työkalu vammaisen lapsen/ nuoren ja hänen perheensä palvelusuunnittelun avuksi.
  • Palvelusuunnitelma -lomake vammaiselle lapselle/ nuorelle ja hänen perheelleen (lomake on Ms Officen Word-muodossa "palvelusuunnitelma.doc", jotta sitä voi myös täyttää koneella).

 

 

 

 

Jaatinen ry, vammaisperheiden monitoimikeskus
Käyntiosoite: Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki.
Postiosoite: Parivaljakontie 6, 00410 Helsinki.

Email
akseli(at)jaatinen.info

Puhelin
toimistoon 09-4771002
kahvihuoneeseen 09-4771003

jaatinen.info
jaatiswiki.wikispaces.net