Pikku-Miinojen uintiryhmä on perustettu, jotta kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus uida. Mukaan voi päästä vammainen lapsi, jolla on uimisen suhteen erityistarpeita, joihin tavallinen uimahalli ei vastaa. Pikku-Miinat on uintiryhmä yli 30:lle vaikeavammaiselle lapselle. Uintiin voi osallistua koko perhe sisaruksineen ja vanhempineen päivineen. Uiminen voi siis olla koko perheen harrastus.

Tonttu-uinti joulukuu 2013

       Kuvassa kuva pienten ryhmän tonttu-uinnista joulukuussa 2013.


Pikku-Miinat uivat Ruskeasuon koulun lämpimässä altaassa fysioterapeutti-erityisuimaohjaajien opastuksella. Koulun allastila tarjoaa hyvät ja kodikkaan turvalliset puitteet lauantaiaamupäivisin tapahtuvaan uintihetkeen.

UINTIAIKATAULUT JA MUUT UINTIIN LIITTYVÄT KÄYTÄNNÖN TIEDOT LÖYDÄT Pikku-Miinojen uutisista.

Vuonna 2013 Pikku-Miina-uinteja tuki British Women’s Association (Finland), helsinkiläisiä uimareita tukee Helsingin kaupungin liikuntavirasto.

Uinnin tavoitteet
Uintiryhmän tavoitteena on yksilöllinen ohjaus jokaiselle uimarille huomioiden hänen toimintakykynsä vedessä. Uinnissa tähdätään ensin vesitaitoon* ja myöhemmin (mahdollisesti) uimataitoon. Jokaiselle uimarille pyritään löytämään hänelle sopivimmat uintiasennot (selkä-, vatsa- tai pystyuintiasento) ja avustusotteet sekä apuvälineet. Vanhemmilla on tärkeä rooli lastensa avustajina. Lapsen ohjaamisen lisäksi uimaopettaja ohjaa vanhempia avustamaan ja aktivoimaan  lapsiaan vedessä.

Erilaiset apuvälineet tuovat monipuolisuutta uintiin, mahdollistavat erilaisten harjoitusten tekemisen ja itsenäisen liikkumisen vedessä. Osa Pikku-Miinojen uimareista käyttävää kelluttavia apuvälineitä kuten uintikypärää, hydronuudelia, vesivyötä ja erilaisia kellukkeita opetellessaan itsenäistä etenemistä vedessä. Erilaiset vesilelut, pallot ja sukellusesineet motivoivat lasta liikkumaan, kastautumaan ja sukeltamaan. Avainsanoja taitojen opettelussa ovat turvallisuus, ilo ja vedestä nauttiminen.

*Vesitaito = uimari kykenee liikkumaan luontevasti ja pelkäämättä sekä veden pinnalla että veden alla joko apuvälinein tai ilman.

Pikku-Miinat tarjoaa:

Puitteet

 • lämmin vesi (+32 C)
 • puhdas vesi
 • rauhallinen ja kaikumaton ympäristö
 • liikuntaesteettömät pukuhuone- ja peseytymistilat
 • Ruskeasuon koulun uinnin apuvälineet ovat ryhmän käytettävissä

Ajankohta

 • uintiaika viikonloppuna (lauantaina) ja aamupäivällä

Ohjaus

 • fysioterapeutti-erityisuimaopettajan ohjaus

Monipuolinen sosiaalinen tuki

 • mahdollisuus lapsen ja vanhemman yhteiselle, jaetulle ilon kokemiselle - mikä on ensiarvoisen tärkeää lapsen ja vanhemman hyvälle suhteelle
 • koko perheen yhteinen ilo, sillä myös sisarukset ovat tervetulleita mukaan - vammaisperheessä yhteisiä harrastuksia voi olla hyvin vaikea löytää
 • mahdollisuus tavata muita vammaisperheitä - vertaistukea niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Lisätietoja:

 • Miina Weckroth Jaatisesta, ottaa vastaan myös uusien uimareiden ilmoittautumiset: miina.weckroth(at)jaatinen.info ja puh. 041 5383032
 • erityisuimaopettaja, fysioterapeutti Hannele Laitinen: hannele.laitinen(at)rentosyke.fi ja puh. 050 5330209
 • erityisuimaopettaja, fysioterapeutti Jonna Ilves: jonna.ilves(at)gmail.com ja puh. 040 821 5190

Lue myös artikkelit Pikku-Miinoista:

Pikku- Miinojen uimarit ja sen erityisuimaopettaja edistämässä erityisuinnin asiaa

Kansainvälinen vauvauintiseminaari 29-31.10.2010 Helsingissä: Anneli Toivonen, Minna Nevalainen ja Aki Leinonen, SUH’s Special Swimming Training Instructors – SUH:n Erityisuinnin kouluttajat: luento ja allasdemo “Special children as part of Baby Swimming - Erityislapset osana vauva- ja perheuintia” - pienet Pikku-Miina-uimarit olivat altaassa esiintymässä, livenä.

ISAPA 2011, 18TH International Symposium on Adapted Physical Activity 4-8.7.2011 Pariisissa: Anneli Toivonen & Minna-Liisa Nevalainen, The Finnish Association for Swimming Instruction and Life Saving, luento: ”The Finnish Special Swimming: How To Instruct Special Baby Swimmers” Pikku-Miinojen uimareiden kuvia paljon esillä.

Lisätietoja ja -oppia erityisuinnista

Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto (SUH) www.suh.fi/koulutus/erityisuinti
SUH mm. järjestää uinnin avustaja- ja erityisuimaopettajakoulutusta sekä julkaisee erityisuintia koskevaa materiaalia.

Jaatinen ry, vammaisperheiden monitoimikeskus
Käyntiosoite: Vellikellonpolku 1, 00410 Helsinki.
Postiosoite: Parivaljakontie 6, 00410 Helsinki.

Email
akseli(at)jaatinen.info

Puhelin
toimistoon 09-4771002
kahvihuoneeseen 09-4771003

jaatinen.info
jaatiswiki.wikispaces.net